Vietnamin jälkeen suuntasin opintovapaareissullani seuraavaksi Singaporeen, jossa tapasin ystäväni Suomesta. Oli hauska viettää viikko tässä Aasian värikkäässä ja modernissa kaupungissa, jossa kävin edellisen kerran kymmenen vuotta sitten.

Tähän alkuun pari sanaa Singaporen Changi-lentokentästä. Missään muualla en ole saanut niin stressitöntä lentokenttäkokemusta kuin täällä. Kenttä on loistava paikka välilennolle jos suuntaa esimerkiksi Ausseihin tai Indonesiaan. Siisti ja selkeä kenttä on valittu moneen otteeseen maailman parhaaksi kentäksi ja sitä se todella onkin. Kentältä löytyy vaikka minkälaista viihdettä elokuvateatterista ulkoilma-allasalueeseen, joten siellä voi helposti viettää vähän pidemmänkin ajan.

Mutta sitten itse Singaporeen. Kymmenen vuotta sitten vietin Singaporessa kolme viikkoa ja se oli ensimmäinen matkani Aasiaan. Voinkin suositella Singaporea Aasian matkailun aloitusmaana, koska siellä saa nopeasti kosketuksen erilaisiin aasialaisiin kulttuureihin. Kiinalaiset, malaijit ja intialaiset muodostavat monipuolisen etnisen kirjon ripauksella kansainvälistä kulttuuria.  Singapore onkin jollain tapaa myös erittäin länsimaalainen, siisti ja jämpti. Jopa jämtimpi kuin mihin me suomalaiset olemme tottuneet. Isoilla sakkouhilla varustetut kiellot purukumin jauhamisesta, tupakanpoltosta tai toisten tönimisestä saattavat alkuun tuntua kummallisilta. Mutta niiden ansiosta kaikki on erittäin siistiä ja turvallista.

Singaporen vaikuttavat maamerkit

Kun kävin Singaporessa ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, valtavaa hotellia ja viihdekeskusta, Marina Bay Sandsia ja puistoalue Gardens by the Bayta rakennettiin parhaillaan. Nyt olikin hienoa päästä näkemään nämä päätähuimaavat uudet Singaporen maamerkit valmiina.

Kolmen pilvenpiirtäjän päällä lepäävä veneen muotoinen Sky Park pitää sisällään infinity poolin sekä näköalatasanteen ravintoloineen. Uima-altaalle pääsevät valitettavasti vain hotellin asukkaat, mutta näköalatasanteen tarjoamia huikaisevia maisemia voi mennä kuka tahansa ihmettelemään. Maailman korkein maailmanpyörä, Singapore Flyer on saanut Marina Bay Sandsin näköaloista hyvän kilpailijan.

Marina Bay Sands ja Merlion.

Näkymää Marina Bay Sandsin Sky Parkista.

Marina Bayn alueella sijaitseva Gardens by the Bay on ällistyttävä puistoalue. Futuristinen kasvitieteellinen puutarha superpuineen tuo mieleen Avatar-elokuvan. Iltaisin superpuissa toteutetaan vaikuttava valoshow, jonka satuimme näkemään ihan vahingossa. Olimme juuri lähtemäisillämme alueelta pois, kun kiinnitimme huomion superpuiden juurelle kerääntyvään ihmisjoukkoon. Aavistelimme, että pian on tapahtumassa jotakin jännää ja jäimme itsekin odottamaan paikalle. Vaihtuvateemainen musiikki- ja valoshow on kyllä näkemisen arvoinen, onneksi siis jäimme paikalle ihmettelemään!

Gardens by the Bay

Gardens by the Bayn valoshowta voi seurata myös Marina Bay Sandsin näköalatasanteelta, mutta mielestäni se on paljon vaikuttavampi maan tasalta katsottuna. Marina Bay Sandsin Sky Parkiin kannattaa kuitenkin mennä ihastelemaan Singaporen vaikuttavaa kaupunkia.

Oli mukava huomata, että Singaporen vanha maamerkki, leijonan ja kalan risteytykseltä näyttävä Merlion pitää edelleen pintansa uusista turistimagneeteista huolimatta. Jopa ehkä enemmän kuin ennen, sen verran paljon sen ympärillä parveili innokkaita kiinalaisia turisteja kameroineen.

Herkuttelijan keidas

Singaporen keittiö on kuuluisa monipuolisuudestaan. Siellä voikin maistella maailman eri makuja erittäin hyvissä ravintoloissa. Budjettimatkaajan kannattaa suunnata edullisiin Hawker Centereihin, jotka ovat eräänlaisia katuruokatoreja. Tällä kertaa testasimme paikallisten suosiossa olevaa vanhan lentokentän Hawker Centeriä, jossa oli suorastaan vaikea valita mistä kojusta ruokansa tilaisi.

Eri kaupunginosat tarjoavat vaihtuvia tunnelmia

Ensimmäisellä Singaporen vierailulla majoituin aivan ostoskatu Orchard Roadin tuntumassa, joten nyt oli mukava majoittua vähän kauemmaksi keskustasta ja tutustua erilaisiin alueisiin.

Ensimmäinen majapaikkamme sijaitsi Geylangissa, joka on tunnettu mm. Punaisten lyhtyjen alueena. Siinä ei tietenkään ole mitään mukavaa ja tämä tieto alueen erityispiirteestä tulikin meille vasta paikan päällä, kun näimme hotellin vastapäätä sijaitsevan bordellin.

Toinen majapaikka sijaitsi Kampong Glamin alueella, josta pidin paljon. Vaikka alue onkin aika turistinen, niin silti siellä on mukava tunnelma eikä kukaan varsinaisesti tyrkytä mitään.

Fort Canning -puistossa pääsee kuulemaan sademetsän ääniä ja kukon kiekuntaa keskellä kaupunkia. Puistossa on upeita puita ja muutenkin rauhallinen fiilis. Vastaan saattaa tulla satunnainen lenkkeilijä tai intialainen perhe, joka haluaa ottaa kuvia pitkästä vaaleasta länkkäristä.

Little Indiassa ja Chinatownissa kannattaa vierailla Singaporessa käydessään. Nyt Chinatownissa oli erityinen tunnelma, kun siellä valmistauduttiin pian koittavaan Kiinalaiseen uuteen vuoteen.

Sentosan saarella pääsee rantatunnelmaan, vaikka uiminen rahtilaivoja vilisevässä meressä ei niin kovin houkuttelevaa olekaan. Sentosalle pääsee kätevästi junalla, ja vaikka alue onkin erittäin keinotekoinen ja teemapuistomainen, on siellä ihan kiva käydä hengähtämässä kaupunkivilinän jälkeen.

Ensimmäisellä Singaporen matkalla kymmenen vuotta sitten kävimme katsomassa Sentosan saarella delfiinishown, jonka jälkeen pääsi valokuvaan söpön vaaleanpunaisen Intiankyttyrädelfiinin viereen. Tämä muisto hävettää.

Turistiaktiviteetit, jossa eläimet on vangittu ja pakotettu esiintymään ja poseeraamaan kuvissa turistien kanssa, ovat hyvin kyseenalaiset. En ajatellut asiaa silloin, ja uskon, että ei moni muukaan tahallaan tue eläinten riistoon perustuvaa turismia. Kyseessä on usein vain ajattelemattomuus ja uteliaisuus nähdä eksoottisia eläimiä. Siksi onkin tärkeää, että aiheesta kirjoitetaan ja puhutaan mahdollisimman monilla foorumeilla. HS kirjoitti muutama päivä sitten kiinalaisten viehtymyksestä temppuileviin valaisiin ja delfiineihin, minkä vuoksi mm. Venäjälle on syntynyt ”valasvankiloita”, koska maa on ollut jo pitkään ainoa valaiden lähde kiinalaisyrityksille.

Kyllähän ne vaaleanpunaiset delfiinit olivat söpöjä ja vaikuttivat siltä, että poseerasivat ihan omasta halustaan vielä shown jälkeenkin, kun yleisö oli jo lähtenyt paikalta ja jäin vielä ihailemaan delfiinejä kamerani kanssa. Mutta niin, en tiedä totuutta. En toki tiedä sitäkään, ovatko delfiinit vielä Sentosalla ja järjestetäänkö showta edelleen. Toivottavasti ei.

Olin suunnitellut puolen vuoden opintovapaareissustani etukäteen vain ensimmäisen kuukauden, eli Vietnamin ja Singaporen etapit. Varsinainen seikkailu alkoikin Singaporen jälkeen seuraavasta kohteesta.