Bangkok on pilvenpiirtäjien, valtavien ostoskeskusten, komeiden temppeleiden, haisevien kanavien, hökkelialueiden ja viiden tähden hotellien surrealistinen sekamelska. Vertaukset Blade Runner -elokuvan ränsistyneen futuristiseen tunnelmaan ovat aika osuvia.

Lähdimme reissuun kesäkuun puolessa välissä. Matka oli ensimmäinen kertani Thaimaassa ja edessä oli jännittävät kolme viikkoa uuteen kulttuuriin tutustumista kohteissa Bangkok, Chiang Mai, Koh Samui ja Koh Tao. Lähdin uteliaana reissuun tutkimaan, miksi Thaimaa on niin monen suosikki-lomakohde.

Moni tuttavani ihmetteli, miksi kummassa matkustamme maahan kesällä. Kesä ei kuitenkaan ole missään nimessä huono ajankohta Thaimaan matkalle, koska turisteja on vähemmän, majoitukset ovat edullisempia eikä sadekausikaan ole vielä alkanut monillakaan alueilla. Jos siis tykkää trooppisesta ilmastosta, ei keleissä ole valittamista.

Vietimme Bangkokissa reissumme ensimmäisen yön sekä viimeiset neljä yötä. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä ollut parempi viettää muutama päivä Bangkokissa matkan alussa eikä lopussa, sillä silloin puhtia olisi ollut enemmän tutustua tähän hengästyttävään kaupunkiin.

Bangkokin korkein pilvenpiirtäjä on 314 metriin kohoava MahaNakhon, joka valmistui vuonna 2017. Tämä pikselitorni on hieno esimerkki Bangkokin upeimmista pilvenpiirtäjistä.
Keskeneräiseksi jäänyt Sathorn Unique Tower taas edustaa ränsistyneempää pilvenpiirtäjäkaartia. Rakennus on sitä ympäröivästä aidasta huolimatta nykyään suosittu urbaani seikkailukohde monelle reissaajalle.

Liikkuminen Bangkokissa onnistuu kätevästi Skytrain-junalla, metrolla sekä Grab-kyydeillä, joka on ikään kuin paikallinen Uber. Grabit ovat huomattavasti halvempia kuin taksi, mutta Grab-sovelluksen antamilla hinnoilla voi näppärästi neuvotella taksihintoja alaspäin. Tuk-tukeja emme huijaustarinoiden vuoksi uskaltaneet käyttää hotellin tarjoamaa ilmaista tuk-tuk-kyytiä lukuunottamatta.

Pää pyörällä ostareilla ja markkinoilla

Bangkokissa shoppailuhimot voi tyydyttää valtavissa  moderneissa ostoskeskuksissa tai markkinoilla, joita löytyy pienistä ja tunnelmallisista yömarkkinoista maailmaan suurimpiin Chatuchakin viikonloppumarkkinoihin. Karnevaalihenkisillä markkinoilla voi testata tinkimistaitojaan, maistella eksoottisia ruokia katukojuista, kuunnella paikallisia bändejä ja fiilistellä ihmisvilinää.

Chatuchak Weekend Market on nimensä mukaisesti kokonaisuudessaan auki lauantaisin ja sunnuntaisin. 15 000 myyntikojua käsittävä alue on jaettu eri osioihin ja saatavilla on karttoja, mikä helpottaa alueella suunnistamista. Alueella käy päivittäin 200 000-300 000 kävijää, mikä on ihan käsittämätön määrä. Ihmispaljouden lisäksi kuumuus on niin läkähdyttävää että on vaikea orientoitua shoppailufiilikseen. Viilentävää ja ihanan makuista kookosjäätelöä kannattaakin nauttia tasaisin väliajoin!

Chatuchakissa kannattaa myös katsella hieman alueen ulkopuolelle. Löysimme pois lähtiessämme tien toiselta puolen mukavan hiljasen alueen, jossa sai kaikessa rauhassa katsella vanhoja vintage-esineitä.

Kattoterassien ja enkelten kaupunki

Bangkokin thaikielinen nimi on Krung Thep, mikä tarkoittaa Enkelten kaupunkia (City of Angels). Enkelten kaupungissa kannattaakin ihastella maisemia jostakin sen monista kattoterasseista.

Yksi Bangkokin kuuluisimpia kattoterasseja lienee Kauhea kankkunen 2 -elokuvan yhtenä kuvauspaikkana toimineen Lebua at State Tower -hotellin kattoterassi. Vastaanotto Lebuassa on kuin kuninkaallisella. Portieeri avaa syvään kumartaen taksin oven, jonka jälkeen vuorossa on vuolaasti kumarteleva vastaanottokomitea. Kohteliaasti meidät ohjataan kohti hissejä flyygelinsoittajan ohi läpi kiiltelevän aulan. Ylhäällä meidät viedään ensin pienemmälle eksklusiiviselle terassille nauttimaan cocktaileja.

Cocktailien jälkeen siirrymme viereiselle pääterassille, jossa näyttää siltä, että harva joutaa ihailemaan maisemia omin silmin selfieposeerausten välissä. Kattoterassilla kiertää työntekijä, jolla on pieni apuvalo mukana, jotta poseerauskuvista saisi siedettäviä myös pimeällä. Auringonlasku olisi varmastikin se paras ajankohta maisemien ihailuun (ja kuvailuun). Me emme tosin selvinneet yhtenäkään päivänä liikenteeseen niin aikaisin. Thaimaassa kun aurinko laskee jo verrattain aikaisin, seitsemän aikaan.

Lebuan glamoröösi tunnelma jatkuu myös wc-tiloissa. Täydelliseen pyramidiin asetellut käsienkuivauspyyhkeet täydennetään heti, kun joku käyttää yhden pyyhkeen, ja käsienpesualtaan ympärille roiskuneet vesitipat pyyhitään pois salamannopeasti.

Kontrasti on suuri, kun laskeudumme yksien drinkkien ja pakollisten valokuvien jälkeen pilvistä jälleen alas katutasolle. Vanha nainen tiskaa katukeittiön muoviastioita kyykyssä roskalavojen vieressä. Kissa katselee vierestä uteliaana josko sille heruisi tähteitä. Viemäreistä ja roskiksista pölähtää ummehtunut makea löyhä. Koditon äiti nukkuu pienten lasten kanssa pahvilaatikon päällä kadulla. Menemme läheiseen mäkkäriin syömään, koska emme raskineet ostaa ruokaa kattoterassilta.

Huikeiden maisemien äärelle voi päästä myös majoittumalla korkeatasoiseen hotelliin. Bangkokissa voi nimittäin majoittua viiden tähden hotelliin hyvin edullisesti Suomen hintoihin verrattuna. Majoituimme ensimmäisen yön Avani Riverside Bangkok Hotellissa, joka sijaitsee Chao Phraya joen varrella. Huoneista ja hotellin kattoterassin uima-altaalta oli upeat näkymät joelle. Illalla kattoterassilla järjestettiin ysäribileet, jotka olivat musiikin lisäksi yksityiskohtia myöten viimeisen päälle järjestetyt.

Bangkokin häikäisevät temppelit

Yksi Bangkokin näyttävimmistä maamerkeistä on Grand Palace eli kuninkaallinen palatsi, joka käsittää toinen toistaan upeampia temppeleitä ja lukemattoman määrän Buddha-patsaita. Tutustuimme alueeseen vain pintapuolisesti, koska emme jaksaneet ängetä alueelle valtavien kiinalaislaumojen kanssa. Joen toisella puolella kohoava merisimpukan kuorilla ja rikkinäisillä posliininpalasilla päällystetty Wat Arun eli Aamunkoiton temppeli on myös suosittu nähtävyys. Tyydyimme katselemaan sitäkin jokilaivan kyydistä.

Wat Arun – Aamunkoiton temppeli

Wat Pho on myös kuuluisa temppelialue, josta löytyvä 46 metriä pitkä lepäävä Buddha on vaikuttava näky. Varsinkin Buddhan jalkapohjat ovat yksityiskohtineen hienot. Tarinan mukaan mikäli Buddha joskus syntyy uudestaan, hänet tunnistaa samanlaisista jalkapohjissa olevista kuvioista. Temppelissä kuuluu mystinen kilinä, kun ihmiset heittävät pronssiruukkuihin kolikoita onnea tuomaan.

Temppelikäynnillä kannattaa pyörähtää vanhassa kaupungissa, josta pääsee kanavaveneen kyydissä hetkessä takaisin keskustaan. Kanavavenettä ei monikaan turisti näyttänyt käyttävän, mutta se on huima kokemus. Veneen kyytiin saa käytännössä hypätä lennosta ja vene kiitää kapeaa kanavaa pitkin hurjaa kyytiä. Samalla näkee palan aidointa Bangkokia, kun rakennusten takapihat, pyykkinarut ja katukeittiöt vilisevät ohi.

Pastelliöverit yksisarviskahvilassa

Bangkokissa on paljon erikoisia teemaravintoloita ja -kahviloita. Me kävimme viimeisenä iltanamme yksisarviskahvilassa, jossa voi nauttia sateenkaaren väristä vohveli-jäätelöannosta yksisarvishaalariin pukeutuneena.  My Little Pony -fanit ovat paikasta varmasti riemuissaan, mutta mitään kovin herkullista kahvilaelämystä täältä on kyllä turha odottaa. Yksinkertaisella idealla ja halvalla toteutuksella voi näköjään saada maailmanmainetta. Mutta okei, oli Unicorn Cafe silti ihan kiva kokemus, kyllä minäkin lapsena omistin niitä poneja, monta.

Bangkokia on aika vaikea kuvailla ylistyssanoin. Ilma on paksua, väkeä on paljon, liikkumiseen menee tuhottomasti aikaa ja yhteiskunnan epäkohdat vyöryvät silmille. Silti tässä kaoottisen oloisessa metropolissa on jotakin kiehtovaa. Ehkä se on nimenomaan kontrastien ansiota.

Parasta matkalla oli:

  • Kattoterassimaisemat
  • Yömarkkinat
  • Grand Palacen ja Wat Phon temppelialueet
  • Paikallisten kanavavene
  • Katukeittiöt
  • Kookosjäätelö Chatuchakissa