On ollut lohdutonta seurata jo kuukausia kestäneitä Australian maastopaloja, jotka ovat tuhonneet arviolta 60 000 neliökilometriä maa-aluetta ja puoli miljardia eläintä. Miten voimme auttaa? Katso linkkilista postauksen lopusta.

Viime vuoden helmi-maaliskuussa vietin aikaa Sydneyssä ja Melbournessa. Ihmettelin puistoissa iltaisin lentäviä valtavan kokoisia lepakoita, ihastelin mahtavia rantoja, silittelin kengurua ja huokailin rauhallisesti nukkuvien koala-karhujen söpöyttä. Istuin retkibussissa Great Ocean Roadilla ja kuuntelin oppaan kertomusta Australian luonnosta ja siitä, miten vuosittaiset pensaspalot ovat tärkeä osa luonnon kiertokulkua ja kasvillisuuden uudistumista. Melbournessa lämpötila kipusi joinakin päivinä lähes 40 asteeseen, enkä ollut koskaan kokenut niin kuivaa ja polttavaa kuumuutta. Katselin lentokoneen ikkunasta loputtomalta tuntuvaa punaista erämaata.

Nyt lähes koko maa on apokalyptisissä liekeissä, ne söpöt koalat eivät enää nuku rauhassa eukalyptuspuissaan, vaan yrittävät paeta liekkejä hitailla jaloillaan. Voi vain kuvitella, millaista selviytyminen ja taistelu liekkejä vastaan on 50 asteen lämpötiloissa niin eläimille, asukkaille kuin tulta vastaan taisteleville palomiehille. Tähän mennessä palot ovat vaatineet 24 kuolonuhria. Lähes puoli miljardia eläintä on menehtynyt ja pelkona on, että kokonaisia lajeja on palanut poroksi. Ja kuten tiedämme, on Australian eliökunta ainutlaatuinen maailmassa.

Nyt Sydney ja Melbourne ja lukemattomat muut kaupungit ovat peittyneet uhkaavaan savusumuverhoon, joka vaikuttaa hengitysilman laatuun heikentävästi. Australian taivaan punainen hehku ei enää johdu upeista auringonlaskuista vaan valtavalla voimalla etenevästä tulimerestä.

Evakuointikäsky on annettu kolmessa osavaltiossa yli 100 000 asukkaalle, ja jotkut maan kaakkoisosan lomakohteista ovat muuttuneet aavekaupungeiksi. Kuulostaa aikamoiselta maailmanlopun meiningiltä. Pysäyttäviä kuvia paloista löytyy esimerkiksi New York Timesin sivuilla ja tässä alla muutamia netistä poimittuja. Sydän särkyy.

Ympäri maailmaa metsäpalot ovat muuttaneet muotoaan ilmaston lämpenemisen vuoksi. Pitääkö meidän vain hyväksyä asia ja oppia elämään tällaisten katastrofien keskellä? Missä vaiheessa maailman päättäjät heräävät tekemään toimenpiteitä, joilla olisi oikeasti vaikutusta? Toivottavasti pian. Sillä välin me voimme yksilöinä vain yrittää toimia oikein ja auttaa hätään joutuneita.

Tässä alla Muuttolintu-blogin hyvästä postauksesta bongattu ja kopioitu linkkilista, jota kautta voi tehdä lahjoituksia ja auttaa maastopalojen uhreja.

Auta maastopalojen uhreja:
Australian Punaisen Ristin katastrofirahasto
St Vincent de Paul Society Bushfire Appeal

Tue Australian eläimiä:
WIRES (New South Wales Wildlife Information, Rescue and Education Service)
RSPCA (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals)
WWF kerää rahaa koalakannan suojelemiseen palojen jälkeen.
Port MacQuarie Koala Hospital jakaa kerätyt varat muiden Uuden Etelä-Walesin villieläinten suojeluorganisaatioiden kesken.

Tue vapaaehtoisia palomiehiä:
CFA – Victorian osavaltion vapaapalokunta
RFS – Uuden Etelä-Walesin osavaltion vapaapalokunta