Espanjan pääkaupunki Madrid oli ensikosketukseni Espanjan maankamaralle. En tälläkään kertaa varsinaisesti suunnitellut matkustavani Espanjaan, vaan lähdin reissuun vajaan viikon varoajalla, ystäväni pyydettyä minua mukaansa. Mikä mahtava tilaisuus lähteä ottamaan selvää siitä, mikä muu maassa vetää suomalaisia puoleensa kuin aurinko ja lämpö! Oli ihanaa pakata kesävaatteita matkalaukkuun keskellä lokakuun sateita ja lähteä syyslomalle ensimmäistä kertaa elämässäni.

Saavuin Madridiin aiemmalla lennolla kuin ystäväni, joten minun tuli suoriutua majapaikkaan yksikseni. Heti lentokentällä huomasin, että paikalliset puhuvat todella huonosti englantia. Kahden Työväenopistossa suoritetun espanjan kielikurssin ansiosta olin helpottunut edes auttavasta kielitaidostani.

Olin suunnitellut matkustavani lentokentältä kaupunkiin metrolla, mutta lentokoneessa vieressäni istuneet kokeneet Espanjan kävijät suosittelivat käyttämään mieluummin Express-bussia. Matka-aika olisi kuulemma vain puolisen tuntia. Ajattelin, että näkisin samalla maisemia joten otin neuvosta vaarin ja hyppäsin bussiin. Kaduin päätöstä kuitenkin hyvin pian, sillä ensimmäiset puoli tuntia bussi eteni ruuhkaisessa liikenteessä kävelyvauhtia ja matka kesti loppujen lopuksi puolitoista tuntia. Ehkäpä bussi olisi ihan varteenotettava vaihtoehto ruuhka-aikojen ulkopuolella, mutta toisaalta pelkkien maisemien takia siihen ei kannata hypätä, sillä moottoritienäkymät eivät ole kovin kummoiset ja kaupungissa samat maisemat näkee esimerkiksi Hop On Hop Off -turistibussin kyydistä.

Lämpö oli ensimmäinen asia mikä sai sydämeni muljahtelemaan onnesta. Lokakuun alussa Madridissa paistoi aurinko pilvettömältä taivaalta ja koko viisipäiväisen reissun ajan lämpötila pysytteli 25-29 lämpöasteen haarukassa.

Majapaikkamme sijaitsi trendikkäässä ja rennossa Malasañan kaupunginosassa. Malasañaa voi hyvin suositella majoittumisalueeksi rauhallisuutensa ja paikallisvärin ansiosta. Vaikka alue oli mielestäni rauhallinen, sen yöelämää kovasti kehuttiin. Alueella onkin paljon hyviä ravintoloita, baareja ja putiikkeja ja sieltä on vain lyhyt kävely- tai metromatka esimerkiksi meluisalle ja ruuhkaiselle, mutta komealle Gran Via -ostoskadulle.

Asuntoamme vastapäätä sattui olemaan kenties Malasañan paras ravintola, 80 Grados, jonne osuimme nälkäisinä heti ensimmäisenä iltana. Tunnelmallinen ja rento tapasravintola tarjosi mahtavia makuelämyksiä modernien tapaksien muodossa. Suosittelen!

Seksuaalisten vähemmistöjen suosiossa oleva Chuecan alue sijaitsee Malasañan lähellä ja myös se on oiva alue shoppailuun ja illanviettoon.

Mielenkiintoinen vanha kaupunginosa on myös La Latina, joka tunnetaan Cava Baja ja Cava Alta baarikaduistaan. Me kävelimme alueella päivällä, jolloin kadut olivat hyvin hiljaisia, selkeästi auringonlaskun jälkeistä aikaa odottavia. Sunnuntaisin La Latinaan kannattaa suunnata kuuluisalle Rastro-kirpputorille.

Madridin nähtävyydet nopeasti haltuun kävellen tai turistibussilla

Madrid on pääkaupungiksi yllättävän pieni ja helposti haltuun otettava, jos vertaan sitä vaikkapa massiiviseen ja kaoottisen oloiseen Ateenaan. Keskustan liepeillä sijaitsevat nähtävyydet voi helposti kierrellä leppoisasti kävellen, mutta turistibussi on myös oiva vaihtoehto, jos haluaa säästää jalkojaan tai saada yleiskuvan kaupungista nopeasti ja helposti.

Turistibussi kiertää kaikkien merkittävimpien nähtävyyksien, kuten kuninkaanlinnan, Palalcio Realin ohi. Linna on kieltämättä komea ja se on yksi läntisen Euroopan suurimmista palatseista.

Madridin puistoissa mieli lepää

Madridin reissulla kannattaa ehdottomasti käydä käyskentelemässä El Retiro-puistossa. Laajassa puistossa voi vilvoitella kuumina päivinä puiden varjossa, bongailla vesikilpikonnia ja soudella romanttisella järvellä. Puistosta löytyy myös hieno kristallipalatsi, Palacio de Christal, jossa järjestetään toisinaan taidenäyttelyitä.

Toinen upea puisto varsinkin auringonlaskun aikaan on Parque del Oestea, jonka laella seisoo 2200 vuotta vanha egyptiläinen temppeli, Templo de Debod. Temppeli uhkasi jäädä veden alle Assuanin padon rakennustöiden vuoksi 1960-luvulla, joten se purettiin osiin ja kuljetettiin Madridiin. Auringonlaskun aikaan temppelin edustalla tunnelma on suorastaan maaginen ja näkymät ovat hienot. Moni olikin tullut sinne romanttiselle iltakävelylle, lukemaan kirjaa, meditoimaan ja rentoutumaan.

Templo de Debod on egyptiläinen temppeli Madridissa

Tapaksia ja muita ruokaelämyksiä

Trendikkäintä Madridin ravintolakulttuurissa ovat juuri nyt kauppahallit. Niitä löytyy kaupungista useita, mutta kenties kuuluisin ja hienoin on Mercado de San Miguel. Sinne kannattaa suunnata alkuillasta maistelemaan tapaksia ja viiniä.

Espanjassa käydessä oli tietenkin maistettava Paellaa. Vaikka tilasin mixed Paellan merenelävillä ja kanalla, sain eteeni pelkän kanaversion. Huomautin asiasta tarjoilijalle, mutta hän oli vahvasti sitä mieltä, että sain mitä tilasin. Tämä samainen asenne tuli vastaan muuallakin: huonosti englantia osaavat tarjoilijat tuovat eteesi väärät annokset ja inttävät vastaan jos yrität hienovaraisesti huomauttaa virheestä. Ehkä oma mokani, kun en osannut tarpeeksi hyvin espanjaa… pitäisi varmaankin palata Työväenopiston kurssille. Mutta joka tapauksessa kaikki ruoka mitä eteeni sain oli hyvää, joten mitäpä pienistä!

Ainut paikka, missä ruokailemista en voi kokemukseni perusteella suositella, on maailman vanhin 1700-luvulla perustettu ravintola Sobrino de Bótin. Ravintola itsessään oli kyllä omanlaisensa tunnelman ansiosta ihan mielenkiintoinen kokemus. Ravintola on sokkeloinen ja koostuu useasta eri ravintolasalista. Meidät ohjattiin pieneen ravintolasaliin läpi keittiön, jossa roikkui pieniä vaaleanpunaisia juottopossuja kokkien hääriessä höyryävien kattiloiden ympärillä. Juottopossu on nimenomaan paikan tunnetuin annos, mutta nähtyäni pikku possujen kohtalon keittiöveitsen alla teki mieli syödä jotain muuta. En siis tiedä kannattaisiko paikkaan tulla juuri kyseisen possuannoksen vuoksi. Ehkä riittää, jos käy näpsäisemässä kuvan ravintolan ulkopuolella.

Kahvin kanssa maistuu paikallinen erikoisuus, Churro, eli uppopaistettu munkin kaltainen pitkulainen leivos, jota dippaillaan sulatettuun suklaaseen. Suuntasimme Churro-taivaaseen eli Chocolatería San Ginésiin, joka on Madridin tunnetuin Churro-kahvila. Paikka olikin hyvin kansoitettu ja palvelu liukuhihnamaista, mutta Churrot olivat hyviä!

Huumaavat Flamenco-tanssijat

Kun Espanjassa oltiin, kuului totta kai asiaan käydä katsomassa Flamenco-esitys. Halusimme mahdollisimman tunnelmalliseen ja autenttiseen paikkaan joten kysyimme suosituksia majoittajaltamme. Hän neuvoi meidät Tablao Torres Bermejasiin, joka sijaitsi aivan Gran Via -kadun kulmilla. Kellarikerroksesta avautui upean koristeellinen paikka ja tanssijat olivat aivan omaa luokkaansa, vaikka ei minulla mitään vertailukohdetta olekaan. Olin kuitenkin niin vaikuttunut, että kyyneleet kihosivat silmiini vielä kotimaassakin kun palasin tunnelmaan yrittäessäni kertoa kokemuksesta muille. Ehdottomasti huippukokemus Madridissa!

Madrid oli minulle erittäin positiivinen ensikosketus Espanjaan. Madrid sopii hyvin monenlaisille matkaajille, sillä sieltä löytyy monipuolinen ravintolatarjonta huippuravintoloista edulliseen katuruokaan, shoppailtavaa huippudesignista kirpputoreihin, sekä paljon nähtävää komeista palatseista, museoista ja gallerioista graffittien täyttämiin rosoisiin alueisiin. Kyllä, alan ymmärtää miksi niin moni on Espanjaan ihastunut.

Parasta matkalla:

  • Flamenco-esitys
  • Templo de Debod, egyptiläinen temppeli
  • El Retiro -puisto
  • Paella
  • Churrot
  • 80 Grados -ravintolan tapakset
  • Mercado de San Miguel -kauppahalli