Viime ja tällä viikolla vietettiin Helsingissä kymmenettä Lux Helsinki valotaideteos-festivaalia. Huomaan odottavani festivaalia joka vuosi, vaikka usein ympäri ydinkaupunkia levittyvää kierrosta saa kiertää valtavassa ihmisjoukossa purevan pakkasen nipistellessä poskia ja sormia. Komeat valotaideteokset tuovat kuitenkin mukavan piristysruiskeen kaamoksen keskelle, ja jo perinteeksi muodostunut festivaali aloittaa loistavasti uuden vuoden.

Tänä vuonna jätin kierroksen kiertämisen suosiolla kahden viimeisen päivän viimeisille tunneille. Silloin porukkaa oli selvästi vähemmän ja taideteoksista sai nauttia kaikessa rauhassa. Kokeilin kuvata taideteoksia järjestelmäkameralla ja totesin että olin jälleen huonosti valmistautunut kokeiluuni. Luulisi, että olisin revontuli-kuvauksestani oppineena valmistautunut paremmin, mutta ei. Lähdin liikenteeseen ilman jalustaa ja ilman että olin ottanut selvää millaisilla asetuksilla pimeässä hohtavia valoja tai UV-valomaaleja pitäisi oikein kuvata.

Päädyin kuvaamaan sekä Canonin järjestelmäkameralla että kännykällä. Olen onnistunut ottamaan Honor 8 -kännykälläni muutamia kelpoja-otoksia keikoilta kaksoiskameran ansiosta. Usein epämieluisa totuus kuitenkin paljastuu, kun avaa kännykkäkuvat tietokoneella. Ehkäpä ensi vuonna osaan ottaa Luxin hieman vakavammin hyvän valokuvausharjoituksen kannalta. Olosuhteisiin nähden sain kuitenkin muutaman mielestäni ihan onnistuneen kuvan napattua, vai mitä tuumaat?

Tänäkin vuonna sykähdyttävin valoteos oli toteutettu Tuomikirkon seinään. Tuomikirkko on muutenkin mielestäni Helsingin komeimipia rakennuksia ja valoshow massiivisen äänimaiseman ryydittämänä sai niskavillani nousemaan.

Myös Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sisäpihalla nähty teos oli hieno. Erottajan paloasema oli hieman pettymys, äänimaisema olisi tuonut tähänkin teokseen lisää ytyä.

Koulupuistikkoon toteutettu Lyhtypuisto oli taianomainen. Puistossa nähtiin satoja opiskelijoiden tekemiä uniikkeja lyhtyjä. Voin vain kuvitella, miten hauskaa ja inspiroivaa niiden tekeminen on ollut.

Kasarmikadulla sijaitsi UV-valomaaleilla maalattu graffitikontti Ultraviolet Gallery, joka oli todennäköisesti yksi Lux Helsingin kuvatuin kohde. Ja komeitahan nämä hehkuvat graffittiteokset olivatkin.

Unenomainen Flowers of Life Areena ja voimaannuttava viulisti

Sama uv-teema jatkui Flowers of Life Areenassa Pikkuroban Gloriassa. Tapahtuma ei ollut virallinen osa Lux Helsinkiä mutta sijaitsi kätevästi reitin varrella. Valoinstallaatioista tunnetun Flowers of Life -kollektiivin toteuttama pop up -tapahtuma on nähtävillä Kulttuuriareena Gloriassa koko tammikuun ajan. Lux Helsingin viimeisenä päivänä siellä esiintyi taitava nuori viulisti, Elia, joka yhdistää upeasti klassisen ja elektronisen musiikin looperia hyödyntäen.

Näin Elian ensimmäisen kerran pari vuotta sitten Gloriassa järjestetyllä Olohuoneklubilla ja sen jälkeen on tätä nuorta taituria pitänyt päästä kuulemaan aina kun mahdollista. Ja miten upea päätös valofestivaalille tämän kertainen keikka olikaan. Äänestän, että Flowers of Life ja Elia tulee saada Lux Helsingin vakio-ohjelmistoon!

Lux Helsingin lisäksi tällä viikolla parasta on ollut myös luonnon tarjoama väri- ja valoshow. Mieliala kohenee kummasti, kun luonto antaa toivonkipinää kaamoksen väistymisestä ja saamme nauttia kirkkaista päivistä.