Mikäli matka ei suuntaudu kaupunkikohteeseen, on auton vuokrauksesta tullut lähes must. Lomasta saa niin paljon enemmän irti, kun rannalla löhöilyn lomassa voi laajentaa horisonttia uusilla maisemilla. Ja kyllä sitä tuntuu pääsevän myös piirun verran lähemmäksi paikallista menoa, kun lähtee rohkeasti liikenteen sekaan.

Olen vuokrannut auton useasti eri puolilla Kreikkaa, ja kerran Portugalissa. Autonvuokraus hoituu yleensä mutkattomasti, mutta kolarin tai lommon sattuessa setvimistä onkin sitten enemmän. Onneksi mitään isompaa haaveria ei ole koskaan sattunut.

Kreikassa ja Portugalissa liikenne on suomalaiseen ajotapaan verrattuna nopeatempoisempaa, minkä lisäksi kuskin harmina varsinkin Kreikassa ovat erilaiset liikenteestä riippumattomat asiat, kuten vuoren rinteiltä teille satunnaisesti lentelevät kiven lohkareet. Vilkkaasti liikennöidyillä osuuksilla tällaisiin seinämiin on onneksi asennettu usein turvaverkot. Toisaalta liikenne on suomalaiseen ajotapaan verrattuna sallivampaa ja joustavampaa.

Kivisuojat-Kreikka---Parasta-matkalla

Ohitus-mutkassa-Kreikka---Parasta-matkalla

Kolari-Kreikka---Parasta-matkalla

Autovakuutukseen kannattaakin ottaa pienestä lisämaksusta omavastuun poisto (CRW), vaikka ratin takana olisi kuinka itsevarma kuljettaja. Vuokraamoiden ehdot ovat kuitenkin usein melkoisen kryptisiä, joten omavastuun poistosta huolimatta saattaa joku porsaanreikä löytyä, jonka myötä maksua voidaan vaatia. Auto kannattaakin tutkia tarkoin ennen matkaa ja varmistaa, että joka ikinen naarmu ja lommo on merkitty vuokrauspapereihin ja toivoa parasta, että omalla ajovuorolla niitä ei tulisi lisää.

Huijaamisen makua Portugalissa

Portugalissa mittariin kertyi lähes 1000 km reitillä Lissabon-Ericeira-Peniche-Porto-Evora-Lagos-Lissabon. Pienen kokonsa vuoksi Portugalia on näppärä kiertää autolla, vaikkakin monen tunnin moottoritiepätkät eivät tarjoa ehkä sitä kiinnostavinta katseltavaa.

Ennen matkalle lähtöä selvittelin, kuinka autonvuokraus Portugalissa oikein sujuu. Leimallista nettikeskusteluille oli huijatuksi tulemisen tunne. Kauhutarinoiden lukeminen jälkikäteen vaadituista vahinkokorvauksista ja vuokra-autoihin murtautumisista ei luonut kovinkaan luottavaista tunnetta. Auto oli kuitenkin pakko saada ja vuokrasimme sen Avikselta, koska se tuntui kaikista luotettavimmalta vaihtoehdolta ja minulla oli Kreikan Avikselta hyvät kokemukset.

Lissabonin lentokentällä Aviksen tiskillä olin varpaillani. Lukemani nettikeskustelut olivat tehneet tehtävänsä ja saaneet minut epäluuloiseksi. Virkailija hoiti vuokrausrutiinit jotenkin puolivillaisen oloisesti ja setvimistä tuli mm. kuljettajan valinnasta. Koska olin tehnyt varauksen etukäteen omalla nimelläni, ei pääkuljettaja voinut olla eri henkilö. Näin ollen jouduimme pulittamaan lisäkuskin hinnan koko vuokrauksen ajalta, jotta saimme ratin taakse sen henkilön, joka sinne parhaiten kuului. Tovin neuvottelujen jälkeen saimme kuitenkin alle pätevän oloisen Ford Focuksen, jonka tavaratilaan neljän hengen rinkat mahtuivat hyvin.

Ericeira_Portugali_Parasta_matkalla_blogi

Ericeira_Auto_Portugali_Parasta_matkalla_blogi

Moottoriteiden tietullit maksetaan Portugalissa elektronisella lukijalla, joka sijaitsee autossa. Koko matkan ajan olimme epävarmoja lukijan toimivuudesta ja siitä, kuinka paljon maksuja kaiken kaikkiaan kertyi. Välillä lukija piippasi tietullin kohdalla, välillä ei.

Matka taittui kuitenkin sujuvasti, sillä moottoritiet ovat Portugalissa erinomaisessa kunnossa. Mokailtua tuli lähinnä parkkeerauksen suhteen. Portossa parkkeerasimme automme parkkihalliin, emmekä selvittäneet hallin aukioloaukoja. Oletimme, että halli on ilman muuta auki päivisin. Lähtöpäivämme sattui kuitenkin olemaan pyhä, jolloin halli oli kiinni keskipäivästä viiteen. Lähtömme siis viivästyi viidellä tunnilla ja olimme seuraavassa etapissa Evora Montessa vasta myöhään yöllä.

Autoa palauttaessa maksu oli yllättäen korkeampi kuin sopimuksessa, joten oletin, että tietullilukijan keräämät maksut veloitettiin saman tien. Pian matkan jälkeen luottokorttilaskullani alkoi kuitenkin näkyä pieniä parin kympin veloituksia Portugalin Avikselta. Pyysin asiasta sähköpostitse selvitystä ja halusin saada näytille jonkin tositteen, joka todistaisi maksujen oikeellisuuden. Sain vastauksen viikkojen kuluttua vasta sen jälkeen, kun Suomen Aviksen virkailija kyseli asiasta puolestani. Vastaus oli lyhyt ja ytimekäs ilman mitään tositteita: veloitukset olivat tietullimaksuja. Veloitukset kuitenkin loppuivat siihen. Sattumaa, vai jotain muuta? No, onneksi maksuja ei kuitenkaan kertynyt satasia. Silti jäi hieman ikävä fiilis, että meniköhän kaikki nyt ihan oikein.

Kreikka_Peloponnesos_Parasta_matkalla_blogi

Lentäviä kiviä Kreikassa

Kerran Kreikassa ajaessamme Korintinlahden pohjoisrantoja mutkittelevalla tiellä, lensi kivi vuoren rinteeltä automme eteen ja siitä irronnut lohkare aiheutti pienen lommon vuokra-autoomme. Vaikka meillä oli vakuutus ja omavastuun poisto, ei lommo mennyt vakuutuksen piiriin, koska se sijaitsi katossa. Paikallisen autovuokraamon kaveri sanoi, että olisi voinut katsoa vahinkoa läpi sormien, jos olisimme vuokranneet auton suoraan häneltä. Mutta koska olimme vuokranneet sen välittäjän kautta, oli meidän maksettava vahingonkorvausta noin 300 euroa. Yritin myöhemmin periä maksua takaisin välittäjältä, tuloksetta.

Lommo-autossa-Kreikka---Parasta-matkalla

Meteora-Kreikka-Avis---Parasta-matkalla

Peloponnesos_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Ateenan lentokentällä olen asioinut Aviksen tiskillä pari kertaa. Molemmat kerrat ovat olleet sujuvia ja nopeita. Attiki Odos -moottoritie vie lentokentältä näppärästi esimerkiksi Peloponnesoksen suuntaan kiertäen Ateenan miljoonakaupungin kaaoksen.

Kreikassa tietullit maksetaan virkailijalle. Käden ulottuvilla kannattaa pitää kolikoita, maksut ovat yleensä noin 1,5-3 euroa. Tankatakseen auton ei tarvitse nousta autosta ylös, luksusta! Ajat vain huoltoaseman pihaan ja kerrot tankkaajalle, mitä tankataan ja minkä verran. Maksu tapahtuu ojentamalla setelit ikkunasta tankkaajalle.

Omista kokemuksistani viisastuneena suosittelen auton vuokraamista mieluummin suoraan autovuokraamosta kuin välittäjän kautta. Vahinkotilanteissa asioiden selvittely tuntuu silloin olevan helpompaa. Tunnetut, isot vuokrausfirmat ovat yleensä myös turvallinen valinta, kuten Avis. Hinnat eivät loppujen lopuksi ole välttämättä niin kovin paljon kalliimmat halpafirmoihin verrattuna, kun laskee päälle vielä muut lisämaksut, kuten mahdollisen lisäkuljettajan ja omavastuun poiston.

Kreikka_Peloponnesos2_Parasta_matkalla_blogi

Meteora-Kreikka---Parasta-matkalla

Kreikka Peloponnesos - Parasta matkalla

Vaikka tiettyä jännitystä autonvuokraus aina aiheuttaakin, se mielestäni ehdottomasti kannattaa. Tällöin matka ei rajoitu yhteen kohteeseen ja pienikin road trip saattaa tuottaa uskomattomia elämyksiä, jotka muuten jäisivät kokematta ja näkemättä. Turvallista automatkaa lomallasi!

Hyviä vinkkejä autonvuokraukseen Tämä matka -blogista

Kuvat 5 ja 6: Miso Losoi