Pelkäsin postauksen kirjoittamista Islannista jo etukäteen, koska mietin, miten ihmeessä voisin sanoin kuvailla Islannin matkaani. Ne maisemat, tunnelmat, ihmiset, rakennukset, luonto, issikat, aaaahhhh! Koko viikon ajan sitä vaan oli silmät selällään ja koetti imeä muistiin kaikkea näkemäänsä.

Ei ole mitenkään liioiteltua sanoa, että Islanti tuntuu kuin laskeutuisi vieraalle planeetalle. Lentokoneesta katsottuna maisemat ovat mykistävät. Autolla ajaessa maisemat vaihtelevat lähes yhtä nopeasti kuin säätilatkin. Milloin ajettiin lumi- ja raepyryssä keskellä valkoisia vuorenhuippuja, milloin auringonpaisteessa alavilla tasangoilla islanninhevosten laiduntaessa tien vierillä, milloin vuoristojokien ja vesiputousten jylistessä vierellä, milloin örkkien asuinmailta näyttävien laavapeltojen avautuessa eteemme.

Poistelin varmaan satoja onnettomia auton ikkunan läpi räpsittyjä kuvia. Tiesin jo niitä räpsiessäni, että tuskin niistä mitään tulee, mutta sen kaiken kauneuden keskellä en pystynyt hillitsemään itseäni. Emme todennäköisesti edes nähneet niitä kaikista mahtavimpia maisemia. Siihen olisi vaadittu sellainen auto, jolla saa ajaa vuoristo- ja sisämaateillä eli F-teillä, tai sitten patikointiretki sisämaahan. Jo menomatkalla katsellessani lentokoneen ikkunasta Vatnajökullin jäätikköä ja jylhiä vuoria, minut valtasi tunne, että tänne pitää tulla joskus uudestaan. Paluumatkalla fiilis oli sama potenssiin kymmenen. Vaikka kävimme hienoissa paikoissa, niin paljon jäi silti näkemättä ja kokematta.

Söpö Reykjavik

Reykjavikissa on paljon kivoja kahviloita, baareja ja ravintoloita sekä kiinnostavan näköisiä putiikkeja. Ensimmäisenä iltana paikallisoppaanamme toiminut kaverimme vei meidät vanhaan keksitehtaaseen, joka on nykyään hostelli ja ravintola Kex. Kyllä kelpasi katsella ikkunoista upeita maisemia lahden yli vuorille hyvää pienpanimo-olutta nauttien. Seuraavana päivänä löysimme lounaaksi maistuvat kasvissafkat Vinylistä ja mikäli sää olisi ollut aurinkoinen ja lämmin, olisimme varmasti viihtyneet myös Loft-hostellin kattoterassilla, mistä on mukavat näkymät Reykjavikin keskuskadulle, Laugavegurille.

Asuimme lähellä Reykjavikin maamerkkiä, Hallgrímskirkja-kirkkoa, jonka lähellä on myös parhaat kahvit tarjoava Reykjavik Roasters -kahvila ja maistuvimmat leivät tarjoava Braud & Co Bakery. Olen aina pitänyt croissantteja jotenkin tyhjänpäiväisinä höttöinä, mutta tässä leipomossa ne ovat jotenkin aivan erityisiä! Islantilaiset ovat jostakin syystä hulluina jäätelöön, ja Joylaton jäätelöitä kannattaakin ehdottomasti reissullaan maistaa. Jäätelöbaarista saa muun muassa vegaanista luomu-kookosmaitoon tehtyä jäätelöä.

Kävelyretkellä Reykjavikissa näkee koko ajan jotakin kiinnostavaa; komeita graffittimaalauksia, söpöjä kujia, pastellinvärisiä peltitaloja, vapaana kulkevia kissoja ja talojen välistä pilkottavia komeita vuoria. 1800-luvulla perustettu hautausmaa oli mystisyydessään käymisen arvoinen paikka. Hautausmaalle järjesteään myös kummituskävelyjä. Vesturbæjarlaugin maauimalassa oli mukava rentoutua Reykjavik-päivän päätteeksi.

 

Esja-vuorella patikoimassa (harhailemassa)

Eräänä päivänä päätimme lähteä patikoimaan lähellä olevalle Esja-vuorelle. Vuorella oli useita merkittyjä eri tasoisia patikointireittejä, mutta eksyimme reiteiltä useaan otteeseen ja päädyimme harhailemaan vuorella omia reittejämme. Retki oli ihan kiva, mutta täysipainotteinen luontoelämys olisi vaatinyt ammattimaisemmat varusteet ja kenties myös hieman eri kohteen. Vuorelta oli ihan komeat maisemat, mutta saarella on varmasti paljon näyttävämpääkin tarjolla.

Reykjanesin ympäri autolla

Reykjavikista on kätevä tehdä päiväretki geotermisesti aktiivisen Reykjanesin niemimaan ympäri. Kävimme Gunnuhverin geotermisellä alueella ihmettelemässä kuplivia mutakuoppia ja maasta nousevaa pierunhajuista höyryä, niemimaan kärjessä sijaitsevassa Garðskagin majakalla, josta kuulemma valaitakin voi bongailla, sekä Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat yhdistävällä sillalla, jossa saimme niskaamme vaakatasossa lentävän raekuuron. Ja niitä ihania issikoitakin ihailtiin matkan varrella. Myös kuuluista Blue Lagoon, Sininen laguuni sijaitsee Reykjanesissa, mutta siellä emme käyneet kalliiden hintojen ja ihmismassojen pelossa.

Maatilaelämää Pohjois-Islannissa

Teimme yhden yön yli -reissun pohjoiseen, Akureyriin, joka on Islannin toiseksi suurin kaupunki. Vaikka välimatkat eivät Islannissa olekaan kovin pitkiä, on matkan teko hidasta, sillä nopeusrajoitus on 90 km/h. Lisäksi vähän väliä tekee mieli pysähtyä ihailemaan ja kuvaamaan maisemia. Saaren ympäri kiertävä 1-tie on kuitenkin hyväkuntoinen ja ainakin meidän reissumme aikaan liikennettä oli vain vähän. Matkattuamme koko päivän päädyimme vierailulle Ytri Tjarnir- nimiselle maatilalle, jossa tilan emäntä tarjosi väsyneille ja nälkäisille matkalaisille maailman parasta kolmen kalan kalakeittoa! Emäntä esitteli tabletiltaan kuvaa yhdestä keiton raaka-aineesta, hurjannäköisestä Ruijanpallaksesta.

Maatilavierailun jälkeen oikaisimme itseämme hetkisen hostellissa. Tutkittuamme Akureyrin seudun tarjoamia nähtävyyksiä päätimme lähteä saman tien jatkamaan matkaa. Parin tunnin matkan päässä sijaitsi Myvatn-järvi, Goðafoss-vesiputous ja Myvatn Nature Baths, eli luonnonaltaat. Sinne siis, väsymyksestä viis! Vesiputous oli hieno, eikä siellä ollut juurikaan ketään muita. Päivän kruunasi pulahtaminen Myvatnin turkoosinsiniseen luonnonaltaaseen, joka sijaitsi vuorilla, keskellä ei mitään. Illan hämärtyessä, lumihiutaleiden leijaillessa taivaalta, kokemus oli maaginen.

Pohdimme viikon aikana useasti, olisimmeko lähteneet jonnekin luonnontilaisempaan kuumaan lähteeseen uimaan. Parhaat paikat ovat kuitenkin patikointimatkan päässä ja säät olivat huhtikuun lopussa vielä niin viileät, että märkien bikinien vaihto hyytävässä tuulessa ei kuulostanut houkuttelevalta. Myös muun muassa Vikin musta ranta ja Kultaisen kierroksen tarjoamat luonnonihmeet jäivät tällä kertaa näkemättä. Seuraan edelleen Instagramissa useita Islanti-tilejä, ja sydämeni meinaa pakahtua siihen kauneuteen, mitä kuvat välittävät. Islantiin kohdistuvaan matkakuumeeseen on vain yksi lääke: täytyy mennä sinne vielä uudestaan.

Parasta matkalla:

  • Maisemat!
  • Islanninhevoset
  • Goðafoss-vesiputous
  • Myvatn nature baths
  • Vierailu Ytrji Tjarnir maatilalla
  • Reykjavikin kahvilat, baarit ja ravintolat
  • Lakritsitaatelit
  • Omnom-suklaa
  • Einstök White Ale -olut