Jos pitäisi valita kaksi kokemisen arvoista juhlaa Kreikassa, niin ne olisivat mielestäni häät ja pääsiäinen. Ortodoksimaana on Kristuksen ylösnousun juhla Kreikassa vuoden kohokohta, johon liittyy paljon vahvoja ja eriskummallisia perinteitä. Pääsiäisviikko eli Suuri viikko on melankolinen ja tunnelma muuttuu viikon aikana pitkäperjantain surumielisyydestä ylösnousemuksen riemuun, mikä näkyy ja maistuu monin tavoin.

Tänä vuonna pääsiäinen osuu Suomessa ja Kreikassa poikkeuksellisesti samaan aikaan. Kreikassa pääsiäisen ajankohta lasketaan vanhan ajanlaskun juliaanisen kalenterin mukaan, kun taas meillä käytössä on gregoriaaninen kalenteri. Viime vuonna vietin pääsiäistä Zakynthoksen saarella ja mantereen puolella Amaliadassa huhtikuun viimeisenä viikonloppuna, Suomen vappuhulinoiden aikaan.

Laganas2_Zakynthos_Paasiainen_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Laganas_Zakynthos_Paasiainen_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Laganas3_Zakynthos_Paasiainen_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Zakynthos_paasiainen_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Pääsiäistä edeltää Kreikassa 40 päivän pituinen paasto, jolloin ei syödä eläinperäisiä tuotteita ja jota yllättävän moni noudattaa, ainakin jotenkuten. Varsinkin viikko ennen pääsiäistä on aika, jolloin viimeistään on aika kieltäytyä lihapadoista ja lautaset täyttyvät vegaaniruoasta, kuten höyrytetystä kreikkalaisesta villiruohosta, hortasta.

Ennen kuin päästään pääsiäispöytään herkuttelemaan, on käyty kirkossa kuuntelemassa liturgioita, seurattu Jeesuksen hautasaattuetta, haettu kirkosta pyhä tuli kotiin, tavattu sukulaisia ja paiskittu saviruukkuja säpäleiksi.

Pitkäperjantain Epitafio on näyttävä ja surumielinen

Pitkäperjantain iltana on jumalanpalvelus, jonka jälkeen myöhään yöllä kirkolta lähtee Epitafio eli Jeesuksen hautasaattue soittokuntineen. Zakynthoksella jäädään kulkueen jälkeen viettämään yötä St. Marco aukiolle kunnes noin klo 4.00 aikaan aamuyöstä on aika rikkoa saviruukkuja, joka kuvastaan Kristuksen ylösnousemusta. Tätä perinnettä vaalitaan tällaiseen kellonaikaan ilmeisesti vain Zakynthoksella, esimerkiksi Korfulla ruukkuja heitellään parvekkeilta kaduille päiväsaikaan.

Saviruukut_paasiainen_Zakynthos_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Paasiaiskirkko_Zakynthos_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Paasiainen_kulkue_Zakynthos_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Zakynthos_Solomos_square_Paasiainen_Parasta_matkalla_blogi

Pääsiäislauantain ja -sunnuntain vietin Amaliadan kylässä mantereen puolella tätini miehen kotona. Olin viimeksi käynyt ”Kreikan mummolassa” teini-ikäisenä, ja muistot tulvivat mieleeni kun kaarsimme talon eteen. Talon emäntä muisti minun pitäneen hänen Ouzo-kakustaan, ja riemuni oli suuri, kun jääkaapissa odotti valtava vuokallinen tuota keltaista herkkua.

Laivamatka_koira_Kreikka_Paasiainen_Parasta_matkalla_blogi

Lauttamatka_Zakynthokselle_Parasta_matkalla_blogi

Amaliada_paasiainen_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Ouzo_kakku_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Ylösnousemuksen juhla alkaa

Lauantai-iltana kokoonnuimme jälleen kirkkoon koko muun kylän kanssa. Joka vuosi Jeesuksen ylösnousemista kuvastava pyhä tuli tuodaan lentokoneella Jerusalemista ja jaetaan keskiyönä ympäri Kreikkaa kirkkojen pihoilla oleville ihmisille merkkinä Jeesuksen ylösnousemuksesta. Paasto on ohi ja juhla voi alkaa. Pyhä tuli viedään kynttilällä kotiin ja perinteen mukaan tulella tehdään ristinmerkki ulko-oven yläpuolelle tuottamaan siunausta kodille.

Pääsiäinen on myös lapsille jännittävä ja odotettu juhla. Lapset saavat perinteen mukaan kummeiltaan uudet kengät ja muita lahjoja. Myös koristellun kynttilän lapselle ostaa kummi.

Amaliada_paasiainen_kirkko_Parasta_matkalla_blogi

Amaliada_Zakynthos_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Amaliada_Paasiainen_Zakynthos_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Sisäelinkeittoa ja muita herkkuja

Kun kirkosta on kotiuduttu, on aika istua pääsiäisyön pöytään, jossa nautiskellaan mm. lampaan suolesta ja maksasta, villiyrteistä ja kevätsipuleista tehtyä Majiritsa-keittoa. Täytyy myöntää, että hieman lautasen tyhjentämiseen täytyi käyttää tahdonvoimaa, mutta tiedä vaikka suutuntumaan ja makuun totuttuaan keitosta voisi tulla suurikin herkku! Enhän aikanaan pitänyt feta-juustostakaan ja nyt siivu fetaa sopii mielestäni minkä tahansa ruoan kylkeen.

Kokoretsi_Paasiainen_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Paasiaispoyta_Amaliada_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Lammasta_Paasiaispoyta_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Pääsiäissunnuntaina syömingit jatkuvat. On herättävä aamuvarhain grillaamaan kokonainen lammas vartaassa. Vaikka näky ja ajatus saattaa olla hurja, täytyy kuitenkin ihailla sitä, että lampaasta ei heitetä hukkaan juuri mitään. Sisäelimistä tehdään kontosouvlia ja kokoretsiä, eli maksa-munuais-suolivartaita. Perheen ja sukulaisten kanssa syödään pitkään ja hartaasti.

Hauska pääsiäisperinne on myös munien rikkominen. Kreikassa pääsiäismunat keitetään ja värjätään aina punaisiksi, koska punainen on ylösnousemuksen väri. Kananmunat lyödään pääsiäispöydässä yhteen ja se, kenen muna pysyy ehjänä, tulee olemaan onnen suosima koko tulevan vuoden. Kananmunan kuoren rikkoutuminen symboloi myös Kristuksen ylösnousemusta.

Lampaat_Zakynthos_Kreikka_Paasiainen_Parasta_matkalla_blogi

Kananmunat_Paasiainen_Amaliada_Kreikka_Parasta_matkalla_blogi

Zakynthos_oliivilehti_Paasiainen_Parasta_matkalla_blogi

Pääsiäinen on Kreikassa ennen kaikkea uskonnollisten perinteiden kunnioittamisen, yhdessä olon ja monissa kohteissa myös turistikauden aloittajais-aikaa. Suosittelen lämpimästi pääsiäisen viettoa Kreikassa. Myös ateisti nauttii pääsiäiselämyksistä ja viimeistään pääsiäispöytä vie kielen ja mielen mennessään.

Kαλο πασχα, χριστοσ ανεστη!

Parasta matkalla:

  • Sukulaisten ja vanhojen tuttujen tapaaminen
  • Pitkänperjantain jumalanpalvelus ja Epitafio, Jeesuksen hautasaattue
  • Saviruukkujen rikkominen
  • Pyhän tulen noutaminen
  • Vartaassa kypsytetty lammas ja muut pääsiäisherkut
  • Pääsiäismunien rikkominen
  • Ouzo-kakku