Zakynthos oli Joonianmeren saarihyppelyn ensimmäinen etappi. Loma oli luontevaa aloittaa minulle tutusta ja rakkaasta saaresta, jossa voin samalla sukuloida ja heittäytyä lomafiilikseen ilman tarvetta opiskella matkaoppaita heti alkuun. Vaikka Zakynthos on tullut koluttua vuosien varrella ristiin rastiin, löytyi sieltä vielä ennennäkemättömiä ja -kokemattomia paikkoja.

Zakynthoksesta voisi kirjoittaa kilometripostauksen kaikkine yksityiskohtineen, mutta yritän olla nyt lähtemättä sille tielle, vaan nostan esiin muutaman tärpin tältä reissulta. Mutta vastaan mielelläni mihin tahansa Zakynthokseen liittyviin kysymyksiin!

Cameo Island
Ano Gerakaria
Ano Gerakaria

Rantaelämää parhaimmillaan

Rantoja Zakynthoksella on joka lähtöön, joten lomallaan voi valita eri rannan joka päivä fiiliksen mukaan. Joskus tekee mieli lillua uimapatjalla matalasti syvenevällä hienohiekkaisella biitsillä, joskus taas haluaa snorkkeloimaa kirkasvetiseen syvään veteen kalojen sekaan, toisinaan taas haluaa harjoitella uimahyppyjä kallioilta hypäten. Vasilikoksen niemimaa on täynnä toinen toistaan hienompia hiekkarantoja. Suosikkini Vasilikoksessa ovat Banana Beach, St. Nicholas Beach, Gerakas, Dafni ja Porto Zoro. Kaksi ensimmäistä ovat hyvin varusteltuita ja siistejä rantoja rantabaareineen ja vesiurheilumahdollisuuksineen kun kaksi jälkimmäistä taas hiljaisempia ja vähemmän palveluilla varusteltuja. Porto Zoro on jotakin niiden väliltä, ja siellä voi lisäksi tehdä itselleen savinaamion sinisestä luonnonsavesta.

Xigia Beach
Xigia Beach
Xigia Beach
Banana Beach
Marathia Beach
Marathia Beach

Surukseni huomasin, että moni ennen paljon hiljaisempi ranta oli muuttunut palveluiden lisääntyessä hälyisemmäksi ja ruuhkaisemmaksi. Näin tuntui käyneen esimerkiksi Makris Gialokselle ja Porto Roxalle, joista jälkimmäinen oli pitkään suosikkini koko saaren rannoista. Ihmismassoja karkuun pääsee kuitenkin edelleen esimerkiksi Marathian kalliorannalla ja Xigialla. Xigia-rantoja on vierekkäin kaksi, tarkoitan tässä ensimmäistä etelästä pohjoiseen päin ajettaessa. Kutsuimme näitä rantoja niiden luontaisten rikkilähteiden vuoksi ”pierurannoiksi”. Meressä uiminen tekee hyvää keholle ja iholle jo muutenkin, mutta tämä ihmevesi on kuulemma erityisen hoitavaa.

Valitsipa melkein minkä tahansa rannan, on aina tarjolla turkoosinsinistä puhdasta ja kirkasta merivettä, jonne pulahtaa vilvoittamaan auringonpolttamaa ihoa. Ja se on parasta se.

Porto Roxa
Porto Roxa
Porto Roxa

Merikilpikonnia bongaamassa

Zakynthoksella uidessaan saattaa myös törmätä uhanalaisiin Caretta Caretta -kilpikonniin. Olen muutaman kerran nähnyt kilpikonnan, mutta en koskaan uinut moisen otuksen kanssa. Tällä kertaa tämä onnekas kohtaaminen tapahtui jopa kaksi kertaa. Toinen Laganan lahdella Cameo-saaren matalassa vedessä ja toinen Kerin luolilla, kun ajelimme siellä vuokraamallamme moottoriveneellä. Ainutlaatuinen kokemus!

Postikorttimaisemia Shipwreckillä ja Sinisillä luolilla

Jos on joskus googlettanut Kreikkaa, on tuskin voinut välttyä Navagion eli Shipwreck-rannan kuvilta. Kyseessä on uskomattoman kaunis ja syvän turkoosin värinen lahti, jonne pääsee vain vesiteitse. Rannalle on vuonna 1980 haaksirikkoutunut tupakkasalakuljettajien laiva. Tällä kertaa emme käyneet itse rannalla, vaan kävimme ihailemassa henkeä salpaavia maisemia korkealta kalliolta näköalapaikalta. Kallionreunalla kävely ei sovi heikkohermoisille, ja moni uhmaa henkeään heiluen selfietikkujen kanssa vaarallisen lähellä reunaa. Tänä vuonna yksi täydellisen selfien metsästys on valitettavasti tuottanut yhden kuolonuhrin.

Navagio, Shipwreck Beach

Siniset luolat ovat kaunis kalliomuodostelma kirkkaan sinisellä merivedellä höystettynä saaren pohjoiskärjessä. Samalle noin 3 tuntia kestävälle retkelle voi yhdistää käynnin Navagiolla eli hylkyrannalla. Pohjoiskärjestä löytyy myös loistava uimahyppy- ja snorkkelointipaikka: Windmill. Jyrkät portaat vievät kalliota pitkin suoraan syvään mereen, josta voi halutessaan uida jopa Sinisille luolille saakka.

Blue Caves
Windmill

Moottoriveneellä Kerin luolille

Vaikka Sinisiä luolia niin kovasti Zakynthoksella mainostetaankin, ovat Keri Cavesit mielestäni jopa kiinnostavampi käyntikohde. Tutkimme luolia omalla vuokramoottoriveneellä ja pysähdyimme kauniisiin poukamiin uimaan ja snorklailemaan. Suosittelen ehdottomasti moottoriveneen vuokraamista, mielellään koko päiväksi. Pienen moottoriveneen vuokratakseen ei tarvitse aikaisempaa kokemusta ja vuokrauksen alkuun saa opastuksen veneen ohjaamisesta. Veneessä oli myös kartta alueista, joille veneellä sai pyyhältää. No, me taisimme kyllä hieman ylittää sallitut rajat…

Edellisellä kerralla ankkurimme jumittui kahdesti pohjaan kiinni, mutta vuokrafirman kaveri saapui pelastamaan meidät pinteestä ja sukelsi ankkurin irti. Tällä kertaa ankkurin köysi oli niin solmussa, että emme ankkuroineet venettä kertaakaan. Sille ei oikeastaan ollut tarvettakaan, koska meri oli hyvin tyyni. Veneretken päätteeksi söimme Souvlakit Laganan ja Kalamakin välisellä tiellä sijaitsevassa Kantinassa heinäpaaleilla istuen.

Lumoava auringonlasku Kampissa

Auringonlaskun ihaileminen kuuluu ehdottomasti vähintään yhdeksi iltaohjelmaksi Zakynthoksella. Parhaat paikat tähän ovat Keri ja Kampi. Kerissä auringonlaskua voi ihailla vaikkapa omien picnic-eväiden kera vuoren rinteellä istuen, Kampissa on taas hyvä taverna, jossa tällä kertaa ihailtiin auringonlaskua mahat ähkyssä ja kreikkalaista elävää musiikkia kuunnellen.

Savuverhon läpi kohti Kefaloniaa

Metsäpalot ovat valitettavasti joka kesäinen riesa Kreikassa, ja Zakynthoksellakin roihahti kaksi kertaa viikon aikana. Ensimmäisen palon sammutuslentokoneita seurasimme parvekkeeltamme käsin ja toinen palo syttyi lähtöpäivänämme. Ajaessamme pohjoiseen St. Nikolaoksen satamaan Kefaloniaan lähtevälle lautalle ajoimme todella läheltä metsäpaloa. Onneksi tie ei ollut vielä suljettu ja pääsimme perille ja lauttaan. Savuverhon peittämä Zakynthos oli surullinen näky mereltä käsin. Onneksi palo saatiin kuriin eikä tietääkseni mitään pahempaa sattunut. Matka jatkuukin nyt Kefaloniassa, joka jo ensimmäisen päivän jälkeen tuntuu hyvin erilaiselta saarelta!

Parasta matkalla oli:

 • Uinti Caretta Caretta -merikilpikonnan kanssa
 • Kerin luolat omalla vuokramoottoriveneellä
 • Shipwreck-rannan näköalapaikka
 • Auringonlasku Kampissa
 • Uimahyppely Marathia Beachilla
 • Porto Roxa
 • Xigia Beach
 • Iltauinti ja rantalentis Banana Beachilla
 • Näköalat Ano Gerakarian kirkolta
 • Mythos-olut
 • Gyro Pitat Tazie´silla